08.02.2006

Sayı: 2006 / 105                               Trabzon, 08.02.2006


                   TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
           MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞI'NA
                    ANKARA


   05-06 Şubat tarihlerinde Ulusal Basında ve televizyonlarda yetkili kişilerce Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Kontrolörleri kaynak gösterilerek meslektaşlarımız haksız ve mesnetsiz ithamlarla karşı karşıya bırakılmışlardır. Kendi üyelerini denetleyen, eczane kapatmaya kadar yaptırım uygulayabilen bir örgütün yöneticileri olarak hem kamuoyunu doğru olarak bilgilendirmek, hem de haksız ithamda bulunanlara karşı tavır geliştirmek gereği hasıl olmuştur. Şöyle ki;

1) Sosyal Güvenlik Kurumları ile TEB arasında imzalanan protokoller gereği normal bir reçeteye (rapor, yatan hastada durumları hariç) 4 kalem ilaç yazılabilir. Fazlası yazılamaz ve verilemez. Yazılsa ve verilse bile geri ödeme kurumlarınca ödeme yapılmaz. Dolayısıyla fazla ilaç yazılıyor ve veriliyor savı doğru değildir.

2) Ülkemizde ilaç fiyatını belirleyen Sağlık Bakanlığı yani Devlettir. Sosyal Güvenlik Kurumlarına ait provizyon sistemlerine fiyatlar yine bu kurumlarca yüklenmektedir. Hasta katılım payı kaynağından kesilir. Kamu ıskontosu devletçe belirlenmiştir. Ve % 3,5 eczane ıskontosu yapılarak, fatura düzenlenir. Dolayısıyla eczacılarımızın fatura düzenlerken bu değerlerin hiçbirine müdahale hakkı yoktur.

3) Hekimce düzenlenen reçete doz ve kullanım süreleri hesap edilerek takibi yapılan ilaç tüketimi eczacının provizyon sistemine müdahale hakkı olmadığı gerçeği ortada iken gereksiz ilaç verildiği ve yazıldığı savı da doğru değildir.

4) TEB Deontoloji Tüzüğü ve 6197 sayılı yasa mesleki suç ve yaptırımları dökumante etmiştir.  Bu husus sözleşmelerle de kayıt altına alınmışken reçetelerde tahrifat yapılarak ucuz ilaçların silinip yerine pahalı ilaçların yazıldığı savı da doğru olamaz. Zira reçete tarihindeki bir rakam değişikliği için bile imza kaşe istenirken, ilaç değiştirmek gibi bir suça iştirak etmek kötü niyetliler dışında söz konusu olamaz. Varsa da kontrol aşamasında bu ilaçların bedeli ödenmeyerek ve sözleşme feshi cezası uygulanarak zaten gereği yapılmaktadır.

       Hal böyle iken kamuoyunu yanlış bilgilendirme, mesleğimiz ve meslektaşlarımız aleyhine yayın yapılmasına karşın ilgili kurumlar nezdinde top yekûn olarak tepki verilmek üzere konunun 11 Şubat 2006 tarihinde yapılacak olan Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı’nın gündemine alınmasını talep ediyoruz.

   Saygılarımızla.

                                                    18.Bölge Trabzon Eczacı Odası
                                                         Yönetim Kurulu Adına

                                                             Nevzat AKMAN
                                                             Başkan


DAĞITIM:

1) Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanlığı’na – ANKARA
2) Bölge Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na