18.09.2009 BAŞLARKEN

Trabzon Eczacı Odamızın Seçimli Olağan Genel Kurulu’nu 12-13 Eylül tarihlerinde hep beraber gerçekleştirdik. Kongremizin bizlere yakışan olgunlukta ve demokratik bir ortamda gerçekleşmesi bizler için gurur kaynağı olmuştur. Eczacı Odamızı bugüne kadar sırtında taşıyan önceki dönem yönetim kurulu üyelerimize minnetlerimizi sunuyor, Odamız tarihinin en geniş katılımlı kongresine ve seçimlerimize katılarak bizlere güç ve destek veren tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
İlaç, eczacılık ve halk sağlığı alanında dönüşüm adı verilen kaosun mesleğimize ve ülke insanımıza etkilerini uzun zamandır hep beraber yaşıyoruz. Egemenler, hayatın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da sınırsız ve körü körüne, hatta hoyratça bir kendine yabancılaşma özlemi içindeler. Oysa bizler biliyoruz ki, küreselleşme dayatmasının asıl yüzü emeği ile üreten ve yaşayan insanlara karşı topyekûn bir savaş ilanı ve soygundur. Sanki hiçbir sorunumuz yokmuşçasına, dünyada hiçbir başarılı örneği bulunmayan, mucidi ABD gibi bir devi bile krizden kurtaramayan global bütçe gibi bizleri açmaza sürükleyecek yeni icatlar, kamunun tasarruf adı altında ilaç fiyatlarını ciddi oranda düşürerek eczacının emeğine bir kez daha göz dikmesi, ilaç firmalarının kendi ekonomik çıkarlarından başka hiçbir değeri kutsal görmeyen yaklaşımları ve dağıtım kanallarının eczacılara yönelik tutumları önümüzdeki sürecin çok daha zorlu geçeceğinin göstergeleridir. Görünen odur ki, bizleri bundan sonraki süreçte de her alanda zorlu bir mücadele beklemektedir. Ancak mücadele kadar, bu mücadeleyi nasıl yürüteceğimiz de bundan sonraki dönemi belirleyecektir.
Bizler; insanları dışlayarak, kurumları ve geleceği değil de olmazları önceleyerek atılan adımların boşa gideceğinin bilincindeyiz.
Bizler; insanları birbirinden farklılaştırarak, farklı kutuplara iterek mutluluğun resmini çizemeyeceğimizi, uzaklaşan her insanın kendimizden eksilttiğimiz bir parça olduğunu ve ne kadar çok insan uzaklaşırsa kendimizi o kadar çok azaltacağımızı bilerek hareket edeceğiz.
Bizler, kişiler ve söylenenler üzerinden politika üretme anlayışına, ötekileştirme ve ayrışma yanlışlığına bugüne kadar düşmedik, bundan sonra da düşmeyeceğiz ve düşülmesine de izin vermeyeceğiz. Üyelerimize rağmen değil, üyelerimizle birlikte iş üreteceğiz.
Bizler kurumlara verdiğimiz ilacın parasını almak değil, emeğimizin ve alın terimizin karşılığını almak mücadelesinin neferleri olarak yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Yürürken de üyelerimizin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her gün artan bir güçle arkamızda ve yanımızda olduğunu bilerek, her türlü engeli hep beraber omuz omuza aşacağımızdan zerre kadar şüphe duymadık, bundan sonra da duymayacağız.
Yeni fikirlerimiz, büyük hedeflerimiz ve gerçekleştirilebilir hayallerimiz var. Düşlediğimiz dünyaya ulaşma gücümüz var; ama bunu ancak yeni bir başlangıç yapma cesaretini hep beraber gösterirsek başarabiliriz.
Saygılarımla.
Ecz. Sabih Tekin Çağlar