2006 BAĞ-KUR PROTOKOLÜ TASLAĞIDIR!

Ankara, 26.12.2005
ÖNEMLİ
İVEDİ
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA,
Türk Eczacıları Birliği ile Bağ-Kur Genel Müdürlüğü arasında imzalanacak olan 2006 Yılı Bağ-Kur Protokolü Taslağı yazımız ekinde gönderilmektedir.
Taslağın incelenerek görüş ve önerilerinizin 29 Aralık 2005 Perşembe gününe kadar Birliğimize iletilmesini rica ederim.
Saygılarımla,
Ecz.Erdoğan ÇOLAK

Eki: Bağ-Kur Protokolü Taslağı
BA

2006 YILI BAĞ-KUR PROTOKOLÜ TASLAĞIDIR

BAĞ-KUR SİGORTALI VE HAK SAHİPLERİNE TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ

ÜYESİ ECZANELERDEN İLAÇ VERİLMESİNE İLİŞKİN PROTOKOL

1479 ve 2926 Sayılı Kanunlara göre, sağlık sigortası yardımlarından yararlanan sigortalı ve hak sahiplerinin reçete muhteviyatı ilaçlarının, Türk Eczacıları Birliği üyesi eczanelerden karşılanmasına ilişkin  usul ve esaslar bu protokol ile düzenlenmiştir.

I. KAPSAM

Bu protokol hükümleri, Kurumca kendilerine usulüne uygun olarak sağlık karnesi verilen;

a)      1479 ve 2926  Sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile eş ve bakmakla yükümlü oldukları

çocukları, ana ve babaları,

b) Yaşlılık veya malullük aylığı almakta olanlar ile, eş ve bakmakla yükümlü oldukları  çocukları, ana ve babaları,

c) Ölüm aylığı almakta olanlar,

hakkında uygulanır.

II.TANIMLAR :

Bu protokolde geçen;

KURUM: Bağ-Kur Genel Müdürlüğünü

İL MÜDÜRLÜĞÜ: Bağ-Kur İl Müdürlüğünü,

TEB: 6643 sayılı Kanunla kurulmuş Türk Eczacıları Birliğini,

ECZANE-ECZACI : 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler hakkında Kanunun 1 nci maddesinde tarif edilen eczane sahibi ve/veya sorumlu müdürünü ,

RESMİ SAĞLIK KURUMU: Sağlık Bakanlığını, kamu iktisadi teşebbüslerini, özel idareleri ve belediyeleri, üniversitelere bağlı yataklı ve yataksız tedavi kurumlarını,

RESMİ SAĞLIK KURULUŞU: Sağlık ocağı, aile hekimlikleri ve belediye tabipliklerini,

SİGORTALI: 1479 ve 2926 Sayılı Kanunlara tabi olarak sağlık sigortası primi ödeyenleri,

HAK SAHİBİ: Sigortalıların eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babalarını,

HASTA: Tedavi gören Sigortalı ve hak sahiplerini,

İŞGÜNÜ: Cumartesi ve Pazar günleri, resmi ve dini bayramlar, yılbaşı tatili ve Bakanlar Kurulunca tatil ilan edilen günlerin haricindeki günleri,

EŞDEĞER İLAÇ : Aynı veya karşılaştırılabilir  standartlara uyan, aynı etken madde veya maddeleri aynı formda ve aynı miktarda içeren diğer bir deyişle farmasötik açıdan eşdeğer olan ilacı,

GERİ ÖDEME KURUMLARI İÇİN BELİRLENEN FİYAT: “Uygulanacak Esaslar” başlıklı bölümün 2nci maddesinde tanımlanan fiyatı,

İfade eder.

III.UYGULANACAK ESASLAR

1-Sözleşme ilgili İl Müdürlüğü ile Eczane sahibi ve/veya mesul müdürü tarafından imzalanır. Eczanenin bütün ilişkileri Eczane sahibi ve/veya mesul müdürce yürütülür. Ödemeler, eczane tarafından bildirilen hesap numarasına banka havalesi ile yapılır.

2-Sigortalı ve hak sahiplerinin eczanelerden temin edecekleri reçete muhteviyatı ilaçlar için eczaneler, ilgili kurum ve kuruluşlara aşağıda belirtilen şartlarda indirim yapacaklardır.

a) Tüm Jenerik ilaçlarda perakende satış fiyatı (KDV dahil)  üzerinden %11’lik imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5’luk eczacı indirimi yapılır.

b) Orijinal ilaçlar iki grupta ele alınacak, indirim iki grup için farklı uygulanacaktır.

ba) Birinci Grup: İlgili ilaç molekülünün Türkiye’de ilk ruhsatlandığı tarihten itibaren 6 tam yılı doldurmamış ilaçlarda perakende satış fiyatı (KDV dahil)  üzerinden %4’lük imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5’luk eczacı indirimi yapılır.

bb) İkinci Grup: Birinci grubun dışındaki orijinal ilaçlarda perakende satış fiyatı (KDV dahil)  üzerinden %11’lik imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5’luk eczacı indirimi yapılır.

c) Bakanlar Kurulunun 06.02.2004 tarih ve 2004/6781 sayılı Kararının eki “Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar” gereğince, 15 Haziran 2004 tarihi itibariyle fiyatları, Sağlık Bakanlığınca belirlenen azami fiyatların (referans fiyat) altında kalan orijinal ilaçlarda, imalatçı veya ithalatçı indirimi oranı, referans fiyatın altında kaldığı oran kadar daha az uygulanacaktır.

d) KDV dahil perakende satış fiyatı 3,24 YTL ve daha az olan ilaçlar için perakende satış fiyatı (KDV dahil)  üzerinden %4’lük imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5’luk eczacı indirimi yapılır.

Yukarıda belirtilen indirim oranlarının uygulanmasında; ilacın perakende satış fiyatına (KDV dahil), perakende satış fiyatının 3,24 YTL nin altında olup olmadığı da dikkate alınarak, yayımlanacak olan “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi”nde belirtilen imalatçı veya ithalatçı indirim oranı, sonra varsa referansa göre azaltılacak indirim oranı uygulanacak ve bulunan bu bedele %3,5 oranındaki eczacı indirimi uygulanacaktır.

3- Hastaneler,<