2021 YILI HASSAS TERAZİ VE KÜTLE SETLERİ MUAYENE İŞLEMLERİ HAKKINDA

Sayı: 2021/ 038                                                                                             Trabzon, 03.02.2021

Değerli Meslektaşlarımız,

Eczanelerimizde kullandığımız terazilerin ve gram takımlarının, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereğince 2 yılda bir periyodik bakımlarının yapılması gerekmektedir. 2021 yılı içinde (muayenesinin hangi ayda bittiği göz önüne alınmaksızın) muayene süresi dolan veya dolacak olan tüm tartı aletlerinin muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Ayrıca,

12.04.2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası;

 “2) (Değişik: RG-31/12/2018-30642 4.Mükerrer) Eczanelerde, ilaç yapmaya ayrılmış bankonun üzeri ısıya dayanıklı cam, mermer veya mikrobiyolojik bulaşma oluşturmayacak malzemeden olur. Hassas, santigram veya kiloluk teraziler veya 2 nci sınıf elektronik teraziler ayarları bozulmayacak şekilde banko üzerinde veya ayrı özel masada bulundurulur. Terazi ve varsa kütlelerinin periyodik muayenelerinin ilgili bakanlığın ilgili mevzuatı doğrultusunda yaptırılması zorunludur." hükmündedir.

İlgili mevzuat hükümleri doğrultusunda eczanelerimizce yapılacak işlemler:

1-Terazi Muayene İşlemleri

Meslektaşlarımız, eczanelerde kullanılan terazilerin (2 yıllık süresi dolan) periyodik muayene işlemlerini yetkili servislere yaptırabilirler.

Odamız tarafından, Trabzon ve Gümüşhane il ve ilçelerinde terazi periyodik muayeneleri için UKL Firması ile görüşme yapılmış; isteyen meslektaşlarımız 90,00 TL (KDV Dâhil) karşılığında ilgili firmaya terazi periyodik muayenesini yaptırabilir.  

UKL Firması yetkilisi terazi muayenesi için eczanenize geldiğinde ücreti tahsil ederek,  2 yıl geçerli olmak üzere damga yerine geçen belge düzenleyip, tarafınıza verecektir. (UKL Firması Yetkili Kişi Onur ÖZDEMİR telefonu 0(534) 795 61 61)

2-Kütle Seti Muayene İşlemleri

Terazilerde kullanılmakta olan kütleler için muayene başvuruları, 01.01.2020 tarihinden itibaren Türk Standartları Enstitüsü (TSE) https://basvuruportal.tse.org.tr/ adresi üzerinden yapılmaktadır.

Üyelerimiz muayene işlemleri için başvurularını Şubat ayı sonuna kadar yapması gerekmektedir.

Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.

TRABZON ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU

ÖNEMLİ BİLGİLER:

1) 28.02.2021 tarihinden sonra yapılacak başvurularda, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15. Maddesinin (c) fıkrası gereğince; Beyanname vermeyen, damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletlerini kullanan kişilere idari para cezası verileceği belirlenmiş olduğundan, meslektaşlarımızın konu hakkında gereken hassasiyeti göstermesi önem arz etmektedir.

2) Kütle setleri Odamızca toplu halde Kuruma (TSE) gönderileceği için, konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ileri bir tarihte tarafınıza duyurulacaktır. Ancak başvuruların yukarıda belirtilen portal adresine şubat ayı sonunu kadar mutlaka yapılması gerekmektedir.

3) Kütle setleri muayenesi için başvuru yapılırken yardımcı olması amacı ile oluşturulan başvuru kılavuzu aşağıda yer almaktadır.

2021 TSE MUAYENELERİ BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ.