4 Aralık Yaklaşırken

Eczacı Kamuoyuna;

18 Eylül tarihinde yayımlanan tebliğ ve kararnamelerin ilaç, eczacılık ve sağlık alanında yarattığı karmaşa her geçen gün biraz daha büyümektedir. Bugüne kadar da eczacı kamuoyuna daha önce açıkladığımız kaygılarımızı giderecek herhangi bir gelişme yaşanmamıştır. Kulislerde tüm uygulamaların ötelendiği, 4 Aralık 2009 tarihinde yine bir erteleme olacağı söylentisi yayılmaktadır. Bu söylentiyi fırsat olarak değerlendiren ilaç firmalarının bir kısmı ile dağıtım kanalları eczane zararlarının karşılanacağı vaadi ile eczaneleri stok yapmaya zorlayarak krizden kendilerine fayda sağlamaya çalışmaktadır. Diğer tarafta, eczacı kamuoyu tarafından oluşturulan baskı sonucu SGK tarafından yapılan ertelemelerle sanki sorun çözülmüşçesine örgütümüzün üzerine adeta ölü toprağı serpilmiş, bir rehavet ortamı oluşmuştur. Örgütümüzde oluşan bu görüntünün fırsattan istifade etmek niyetinde olanların iştahını kabarttığının bilincinde olmalı, 10-13 Aralık 2009 tarihlerinde yapılacak olan TEB Büyük Kongre hazırlıklarının da gündemimizi değiştirmesine izin vermemeliyiz.

Bilgi kirliliğinin had safhaya ulaştığı bugünlerde eczacılar, örgütlerinden gelecek doğru bilgi akışının ve bir yol haritasının beklentisi içindedir. Kaybedecek tek bir eczanemiz olmadığı gibi, sözlerle kaybedecek bir tek dakikamız da yoktur.

Trabzon Eczacı Odası olarak; sözlüğümüzden tehir, öteleme, erteleme gibi kavramların artık çıkarılmasını, sorunlarımızın çözümü için köklü tedbirler alınmasını beklemekte ve oluşturulacak yol haritasına her türlü katkıyı vereceğimizi beyan ve taahhüt etmekteyiz.

Bu aşamada yapılacak ilk ve tek doğru iş ilaçların perakende satış fiyatını değiştirmeden eczacı kar oranlarının artırılmasını sağlamak ve doğru tanımlanmış alınterimizi, meslek hakkımızı almaktır. Böylece hem kamuya ek bir maliyet gelmeyecek, hem de eczanelerin biraz da olsa yaşamlarını sürdürme şansları olacaktır.

Sorumluluk sahibi olan herkes aklını başına toplamalıdır. Sonuçsuz olacağı başından belli olan görüşme maratonlarının zamanı boşa harcamaktan ve eczacıları karamsarlığa sürüklemekten başka bir amaca hizmet etmediğini; ertelemelerin başarı olmadığını, çözüm ise hiç olamayacağını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Trabzon Eczacı Odası her zamanki dik duruşunu bundan sonra da gösterecektir. Üyelerimiz bundan böyle hangi tarihte gerçekleştiğine bakmaksızın; eczane rafında yer alan ilaçlardan kamu kurum indirimi yükselenler ile her ne gerekçe ile olursa olsun fiyatı düşen ilaçları uygulamaların yürürlüğe girdiği tarihte iade faturalarını keserek cari hesaplarından düşülmek üzere ilgili depolara iade edeceklerdir. Ayrıca üyelerimiz kamu kurum indirimini provizyon sisteminde yer alan oranda uygulamayan firmaların ilaçlarını eczanelerine almayacaklardır. Gerektiği oranda kamu kurum indirimi uygulanmayan ilaçları eczanelere gönderenler hakkında Trabzon Eczacı Odası tarafından Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır.

4 Aralık 2009 tarihinde uygulanması beklenen (söylentiler doğrultusunda yine bir erteleme yapılması söz konusu ise uygulama başlangıcında) kamu kurum indirimi, referans fiyat ve eşlenik ilaç uygulamaları sonucunda oluşacak eczane kayıplarının tamamen karşılanmaması durumunda eczanelerden sağlanan hizmetin duracağını ve bu aksamanın sorumlusunun da bizler olmadığını kamuoyunun bilgilerinize sunarız.
12 Kasım 2009

Ecz. Sabih Tekin ÇAĞLAR