FARMAVİZYON ECZACILIK FUARI

FARMAVİZYON ECZACILIK FUARI

ÖĞRENCİ PLATFORMU 2007 SONUÇ BİLDİRGESİ

 

MUVAZAA

Eczacı, ilacın geliştirilmesinden, üretilmesinden, hastaya sunulup hastanın ilaç hakkında bilgilendirilmesinden sorumlu tek kişidir. Bu bağlamda sağlık zincirimizin en önemli basamaklarından birini oluşturmaktadır.

 

Günümüzde eczacı ve eczacılık tanımlarının dışına çıkıldığını, eczacının işinin eczacı olmayan kişiler tarafından da yapılabileceği anlayışının geliştiğini görüyor ve bu durumdan geleceğin eczacıları olarak rahatsızlık duyuyoruz.

 

Mesleğimizi bu noktaya getirenlerin, meslek ahlakından yoksun ve insan sağlığını hiçe sayan meslektaşlarımız olduğunun farkındayız.

 

Mesleğimizi bu noktada en çok tehdit eden unsurun muvazaa olduğu herkes tarafından bilinen fakat göz ardı edilen bir gerçektir.

 

Muvazaa: Eczacının, diplomasını, mesleki onurunu ayaklar altına alarak para karşılığında yasa dışı olarak satmasıdır.

 

6197 sayılı kanuna göre, “Eczanenin sahip ve sorumlusu eczacıdır.” Fakat muvazaa dediğimiz bu sistemde eczanenin sahibi maddi yönden güçlü olan kişiler, sorumlusu ise eczacılık eğitimi almamış kişilerdir.

 

Yasal olmayan (!) bu sistemde hastalar bilinçsiz kişilerden ilaçlarını almakta ve çok büyük bir risk altına girmektedirler. Tek gayesi maddi çıkar elde etmek olan insanlar, insan sağlığını hiçe sayarak her türlü yola başvurmaktadırlar.

 

Biz öğrencilerin bile farkında olduğu bu çarpık düzenin yetkili kişiler tarafından görülmemesine veya görülmek istenmemesine bir anlam verememekteyiz.

Yeni yasa tasarısında “Eczanenin sahibi eczacıdır” İbaresinin çıkartılmak istenmesiyle muvazaanın yasal hale getirilmesinin yolu açılmaktadır.

 

Geleceğin eczacıları olarak bizler muvazaa kavramının önüne geçilmesinde birincil sorumluluğun bizlere düştüğünü biliyoruz. Mevcut olan muvazaalarla mücadelede ise sorumluluk TEB ve Eczacı Odalarındadır.

 

Bu bağlamda;

1- Eczacılık fakültelerindeki öğrenciler, kapsamlı bir şekilde bilinçlendirilmeli ve öğrencilere mesleki ahlak aşılanmalıdır. Bunu için; afişler hazırlanmalı, sunumlar yapılmalı, konferanslar düzenlenmelidir.

 

2- TEB, Eczacı Odaları temsilcileri muvazaa hakkındaki faaliyetlerini arttırılmalıdır.

 

3- İnternet, basın gibi yayın organlarına ilanlar konusunda kısıtlama getirilmelidir, basında muvazaalı eczane ile ilgili haberlere yer verilmemelidir.

 

4- TEB’in eczacılara eczane açmak için verdiği krediler daha uygun duruma getirilmelidir.

5- Muvazaa ile mücadelenin kişisel olarak yapılamayacağı, bunun meslek içi birlik ve beraberlik ile sağlanabileceği bilinci eczacılara aşılanmalıdır.

 

6- 6197 sayılı yasanın yenilenmesi aşamasında “sahip” ifadesinin kesinlikle yasadan çıkarılmaması gerekmektedir.