İSKONTO ORANI DEĞİŞTİRİLEMEZ !

                            İSKONTO     ORANI     DEĞİŞTİRİLEMEZ

Eczaneler hakkında medyada bir anda patlak veren bürokrasi kaynaklı spekülatif haberler ile Rekabet Kurumu’nun tam da sözleşmelerin imzalanması aşamasında ortaya çıkan görüşü üzerine Maliye Bakanlığı’nın 2006 resmi protokolünde yer alan “eczacı %3,5’tan az olmamak üzere indirim yapar” ifadesi, yaşanan sürecin tesadüf olmadığını göstermektedir. Maliye Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmamasına gerekçe gösterilen yazı hakkında Rekabet Kurumu yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, Rekabet Kurumu’nun konu hakkındaki 02.01.2006 tarih ve 000016 sayılı yazısının bir karar değil, konu hakkında bir görüş olduğu öğrenilmiştir. Herkes bilmektedir ki görüşler hiçbir kurum ya da kuruluşu bağlayıcı değildir. Keza rekabet hukukunda bahse konu olan herhangi bir düzenleme, dayanağını özel bir yasal düzenlemeden alması ve kamu tasarrufu niteliğini taşıması durumunda Rekabet Kurumu’nun yetki alanı dışındadır.

Rekabet Kurumu görüşüne dayanak olarak gösterilen;
- Merkez Bankası ile Türk Eczacıları Birliği arasında % 3,5 iskonto ile sözleşme 4 yıl önce imzalanmış olup halen yürürlüktedir.
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı uygulaması 2005 yılı Ocak ayından itibaren %3,5 iskonto ile tek tip protokol karşılığında karşılanmaya başlanmıştır.

Ayrıca Rekabet Kurumu kendi hak sahiplerinin ilaçlarını da uzun yıllardan bu yana tek tip sözleşme ve %3,5 iskonto ile almaktadır. Rekabet Kurumu’nun Türk Eczacıları Birliği’ne benzer konuda uygulamaya çalıştığı ceza ise Danıştay tarafından usul yönünden bozulmuş olup nihai karar verilmediği için kesinleşmiş değildir.
İlginçtir ki ilgili yazıda yer verilen yatan hasta reçetelerinin dağıtımı konusunda bir eczacının şikâyetini değerlendiren Rekabet Kurumu 19.06.2001/01-28/278-82 sayılı kararı ile yapılan başvuruyu reddetmiştir.
Gündemdeki sorun iskonto oranlarının “ucu açık” olması değil, eczacılık hizmetleri üzerinde oynanan oyunların maskelenmesidir. Gün birlik olma ve direnç gösterme günüdür.
Hepimiz biliyoruz ki; İlaç Fiyat Kararnamesi ile başlayan kademeli kârlılık, alınmadan verilen kamu iskontoları, SSK tarafından gasp edilen %10 avans bakiyeleri ve sözleşme dışı keyfi kesintiler ve sözleşme uyarınca yapılan %3,5 iskonto ile hizmet artık sürdürülemez hale gelmiştir. Yaşanan tüm gelişmeler 11 Şubat 2006 tarihinde Başkanlar Danışma Kurulu’nda Eczacı Odası yöneticileri tarafından sınırlı zamanda da olsa tartışılmış ve oybirliği ile eczacılık mesleğinin üzerinde oynanan oyunlara artık bir son verme zamanı geldiği ve böylesine dayatmaların kabul edilemezliği ortak kararına varılmıştır. Bu aşamadan sonra herkes eczacıların sabrını, tavrını ve yaşama dirençlerini test etmekten vazgeçmelidir. Eczacıların yapacağı iskonto oranları kesinlikle değiştirilemez. Türk Eczacıları Birliği örgütünden aldığı desteği değerlendirmeli ve Eczacı Odalarının iskonto konusundaki kararlı tutumunu her platformda sonuna kadar savunmalıdır.

       İSTANBUL ECZACI ODASI                  İZMİR ECZACI ODASI    
       ANTALYA ECZACI ODASI                   BURSA ECZACI ODASI  
       MERSİN ECZACI ODASI                     KOCAELİ ECZACI ODASI
       KASTAMONU ECZACI ODASI              TRABZON ECZACI ODASI
       TOKAT ECZACI ODASI                      ZONGULDAK ECZACI ODASI
                                                             ERZURUM ECZACI ODASI