SSK TİP SÖZLEŞME REVİZYONU

35.A.00

Ankara, 03.07.2006

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

Türk Eczacıları Birliği ile SSK Başkanlığı arasında 2006 Yılı Tip Sözleşmesi 09.05.2006 tarihinde imzalanarak, 15.05.2006 tarihinden itibaren yeni sözleşme hükümleri yürürlüğe girmiştir.

Protokolün “VI. Ödeme Zamanı” başlıklı bölümü gereği her ayın 15’inde yapılacak dönem sonlandırma işleminde Maliye Bakanlığı’nın uyguladığı mevzuat gereği yaşanacak sıkıntılar ile ilgili olarak Kurumu yapılan bildirimler gereğince, Birliğimiz ile SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında varılan mutabakat sonucunda, protokolde revizyon yapılarak, “VI- Ödeme Zamanı” başlıklı bölümü yeniden düzenlenmiştir.

Ayrıca; sözleşmeli eczane provizyon sisteminin aktif sigortalı hariç diğer bütün hak sahiplerinden muayene ücreti alınması sistem gereği sağlanmakta olduğundan, 2006 Yılı SSK Tip Protokolünün “IV. Uygulanacak Esaslar başlıklı bölümünün 25. maddesi gereği reçete üzerine “SSK adına muayene ücreti tahsil edilmiştir” kaşesi basılması uygulaması, kaldırılmıştır.

Her iki düzenleme Kurum Yönetim Kurulunca onaylanarak, protokolde yapılan bu düzenlemelere ilişkin olarak, protokolün;

- IV. Uygulanacak Esaslar başlıklı bölümünün 25. maddesi,
- VI. Ödeme Zamanı başlıklı bölümü,

Revize edilerek uygulanacak hali 22.6.2006 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Konu, SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı’nın 27.06.2006 tarih 38195 sayılı Genel Yazısı ile duyurulmuş olup, protokol maddelerinin yeni yapılan düzenleme ile oluşan şekli aşağıda yer almaktadır.

IV.Uygulanacak Esaslar

25-Kurumla sözleşmeli eczane; çalışan sigortalı grubu hariç karşıladığı reçetelerde muayene ücret bedelini Kurum adına tahsil eder. Tahsil edilecek muayene ücreti bedeli Kurum tarafından ilan edilir. Tahsil edilen muayene ücreti tutarı Kurum tarafından eczane alacağından mahsup edilir.

VI.Ödeme Zamanı

Sözleşmeli Eczanelerce, Tip Sözleşmede belirtilen esaslar çerçevesinde; her ayın ilk ve son gününü kapsayan döneme ait reçeteler, o ayın son günü tarihini taşıyacak şekilde sonlandırılır ve faturalandırılır. Takip eden ayın ilk 5 işgünü içinde Kuruma teslim edilir. Kurum, Reçete Kontrol Birimine teslim edilen reçetelerin kontrollerinin tamamlanması durumunda bu reçetelerin bedellerini teslim tarihinden itibaren 45’inci gün ödemeyi taahhüt eder.

Bu süre içinde reçetelerin kontrolü tamamlanamadığı taktirde;

Kurumla sözleşmesi devam ederek sigortalı ve hak sahiplerine ait reçeteleri karşılamaya devam eden eczanenin, ödeme süresi henüz gelmemiş olan Kuruma teslim edilmiş 1 aylık reçetesi dikkate alınarak fatura bedelinin tamamı eczaneye ödenir.

Ancak bu şekilde ödenen faturalara ait reçeteler üzerinde yapılan kontroller sonucunda ortaya çıkacak Kurum alacakları, daha sonra eczaneye yapılacak ödemeden yasal faizi ile birlikte mahsup edilir. Böyle bir alacak yok ise alınması gereken meblağ yasal yollardan eczacıdan tahsil edilir.

Kurumla sözleşmesi sona eren eczanenin Kuruma son dönem teslim ettiği ve bedeli ödenmeyen reçeteleri, eczanenin bütün reçeteleri kontrol edilerek Kurumla olan hesap mutabakatları sonuçlanıncaya kadar ödenmez. Bu durumdaki eczanelerin reçete kontrollerine öncelik tanınarak en fazla 3 ay içinde kontroller tamamlanarak mutabakat sağlanır.

Kan ürünü ve hemofili reçeteleri ayrı fatura edilerek öncelikli ödenir.”

Bilgilerinizi ve üyelerinize gerekli duyurunun yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

Ecz.Erdoğan ÇOLAK